ВСИЧКО И НИЩО – МАРТЕН КАЛЕЕВ

МАРТЕН КАЛЕЕВ, „ВСИЧКО И НИЩО“, РАЗКАЗИ;

ИЗД. ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ, С., 2020

Един респектиращ том с разкази, които категорично доказват художествената дарба на този творец – прозрения за човека, за противоречивите процеси в обществото, за тъмните и светлите страни на личността, за омерзението от равнодушните и уязвимата красота на всеотдайността. За високата цена на достойнството, което почти винаги е завистливо неоценено, нещо повече – почти винаги е наказано от недостойните. Има обикновени случки и необикновени събития, конкретни епизоди и измислени истории, които са истински притчи; дискретен хумор и почти прикрита тъга, силни страсти и трагично звучащи музикални мелодии на душата и порива към светлината. И едно прелестно въображение, което внимателно омекотява острите ръбове на катадневието, културни и литературни препратки, които ни отвеждат до други аналогии и дълбочини; енергията на думите, покоряващата изразителност, понякога дори блясват чисто поетически тропи. И всичко това е разказано с чувството за мярка. А „Чувството за мярка е белег на талант“. Казал го е А. П. Чехов.

Това не е книга, с която можеш нехайно да си обзаведеш душата! Тя е за душата! За съпротивата й срещу бързото и нелепото превземане на  обиталищата ни от груби, немарливи и прозаични думи и хора. За преосмисляне на утопии и за преодоляване на несгоди, въпреки хищния всеяден непукизъм. За трупане на доказателства, че винаги можем да бъдем упрекнати в посредст-веност, когато доказваме своята обич. И винаги можем „да се въздигнем в гениални“, когато мразим. Във „Всичко и нищо“ на Мартен Калеев се съдържат благородни опровержения на този „алчен мъничък живот“, от който мнозина грабят като за последно. Защото душите ни могат да имат всякакъв цвят, а сърцата ни да са безкрайно различни, но ние сме еднакви в едно – раними сме! Дори да не си го признаваме!

Болката се успокоява с умна книга, която сякаш те разбира! Уверете се сами! Не е реклама, а истината, казана по правилния начин!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart